Fotoğrafçıların Yaptığı En Büyük Hatalar

Fotoğrafçılar da her meslekte olduğu gibi bazı yanlışlara düşebiliyorlar. İstemli ya da istemsiz yapılan bu yanlışlar fotoğrafçının zamanından ve emeğinden çalıyor. Özellikle mesleğe yeni başlayanlar ya da fotoğrafçılık eğitimi çekim sırasında ya da makine kullanımında hatalar yapıyor.

Çekilen fotoğrafların kalitesinden de anlaşılacak hataların tekrarlanmaması ve fotoğraf severlere yol göstermek için bazı önerilerde bulunmak istiyoruz. Siz de fotoğraflarınızı hatasız çekmek istiyorsanız önerilerimize kulak vererek kendinizi geliştirmelisiniz. Evet, fotoğrafçı hatası olmaz ancak iyi fotoğraflar da hatalarla dolu olmaz…

Yanlış ışıkta flaş kullanımı

Profesyonel bir fotoğrafçı flaş kullanmayı azaltmış olan kişidir. Ancak fotoğraf çekmeye yeni başlayan ve ışık kaynaklarını tam olarak çözmemiş olan kişiler yanlış ışıkta flaş kullanarak fotoğrafta patlamalara neden oluyorlar. Fotoğrafçı hataları arasında yer alan bu durumu aşmak için Flaş kullanılacaksa enstantane ayarları ile flaş şiddeti unsurlarının doğru ayarlanması gerekiyor.

Ufuk çizgisini kaydırmak

Fotoğrafçıların yaptığı en büyük hatalar arasında ufuk çizgisini kaydırmak da yer alır. Yanlış ufuk çizgisi hem kompozisyonu hem de görüntüyü bozduğu için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Gerekirse konu hakkında eğitim alınmalıdır.

Ekipman alma

Fotoğrafçıların yaptığı hatalar arasında ihtiyaçları olmadıkları halde ekipman almaları da yer alır. Birden fazla tripod, çanta, objektif, lens ve diğer malzemelerden sürekli alan fotoğrafçıların kendilerine dur demeleri gerekir. Her yeni çıkan ekipmanı ve makineyi almak fotoğrafçıya sandığı kadar yarar sağlamayacaktır.

Aşırı lens almak

Lens bağımlılığı fotoğrafçı hataları listesinde önemli bir yerdedir. Fotoğrafçılar kullanışlı lenslerden çok lens sayısına önem verirler. Yeni çıkan her lensi almak onlara mantıklı görünür. Ancak fotoğrafçı uzmanlık alanına göre lens seçimi yapmalı ve kaliteli olan lensleri almalıdır.

Odak noktalarını düzgün kullanmamak

Fotoğrafçı hataları içinde odak noktasını doğru kullanamamak da var. Eğer odaklama yapmayı bilmiyorsanız ya eğitim almalı ya da dijital makinelerinizin otomatik odaklama sistemini kullanmalısınız.

Enstantane ayarlarına dikkat etmemek

Enstantane, deklanşöre bastığımızda optik algılayıcıya ne kadar süre ile ışık düşeceğini hesaplıyor ve fotoğrafımızda konunun hareketini belirliyor. Sabit ve hareketli nesneler için doğru enstantane ayarını her fotoğrafçı yapamıyor. Yanlış görüntü oluşmasına neden olan bu durum fotoğrafçıların yaptığı en büyük hatalar arasında yer alıyor.

Temizliği ihmal etmek

Fotoğrafçılar lenslerini her zaman temiz tuttuklarını zannederler. Çekim yapmadan önce lenslerin ve kullanılacak diğer ekipmanların temizlenmesi gerekiyor. Görüntü kalitesi ve netliği için bunu alışkanlık haline getirmek çok önemli.

Doğa hakkında bilgi sahibi olmamak

Fotoğrafçı hataları arasında yer alan bu durumda kişiler doğanın dinamizmini göz ardı edebiliyorlar. Hangi saatlerde nasıl bir ışık ortamı sağlanır, hangi havada çekim yapılır, yağmurlu hava için kullanılan lensler nelerdir, ormanda fotoğraf nasıl çekilir, hangi renkler insanda hangi duyguları uyandırır bilmiyorlar. Fotoğrafçının bu nedenle dış dünyaya açılması ve ilk olarak iyi bir gözlemci olması gerekir. Deklanşöre ne zaman basacağını bilmeyen fotoğrafçı iyi kareler yakalayamaz.
Fotoğrafçıların yaptığı en büyük hatalar listemizden kendi hatalarınızı da belirleyebilir ve bunları düzeltebilirsiniz. Fotoğrafçı olmak istiyorsanız kendinizi geliştirmeniz ve değiştirmeniz gerektiğini unutmayın.

Alıntıdır. www.fotografcilikkursu.com.tr/

Bir yanıt yazın

Bizi arayın