PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI
Portre fotoğrafları yüz ve modelin ifadesinin baskın olduğu bir fotoğraf türüdür. Bu fotoğraflarda amaç kişilik ve ruh dünyasını açığa çıkaracak, model hakkında ipuçları verecek bir fotoğraf ortaya koymaktır. Bu yazıda size daha iyi portre fotoğrafları için 10 maddelik bir ipucu vermek istiyorum.
1. Çekim Açısı
Portre fotoğrafları genellikle modelin göz hizasından çekilir. Böylece izleyenin model ile göz teması kurması sağlanır. Model size açılı bir şekilde duruyor ise netlik aldığınız noktaya dikkat etmeniz gerek, özellikle açık diyaframlarda çalışıyorsanız net alan derinliği azalacağından nereye netlediğimiz çok önemli olacaktır. Bu gibi durumlarda modelin bize yakın olan gözüne netlemek her zaman iyi sonuç verir.
2. Modeli Nereye Baktırmalı?
Modelin baktığı yönün çoğu zaman portre üzerinde etkisi büyüktür. Doğrudan kameraya bakan bir model ile değişik yönlere bakan bir portre çekip ikisi arasındaki farkı sizde bulabilirsiniz. Bazen kadraj dışında kalan bir alana dikkat çekmek ve izleyicide merak uyandırmak için modeli farklı yönlere baktırmak, ilginç bir durum ortaya koyabilir.
3. Kompozisyon Kurallarına Uyun
Diğer fotoğraf türlerinde olduğu gibi portre fotoğrafında da genel kompozisyon kuralları geçerlidir. Altın kesim kuralına uymak veya bakış-baş boşluğunu gözeterek yapacağınız çekimler estetik olarak bir adım öne çıkacaktır.
4. Işığın Önemi
Portre fotoğrafında kullandığınız ışık, modelin ruh dünyasını yansıtması açısından biraz daha önemlidir. Farklı açılardan gelen ışığın şiddeti ve modelde oluşturduğu kontrast ifadenin güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle yakın plan portrelerde yüzdeki detayların ortaya çıkması ve belirginliğin artması için yanal ışık tercihi çok yerinde bir seçimdir.
5. Samimi Olun
Çoğu insan fotoğraf makinasını görünce doğallığını bozar ve ruh hali değişir. Fotoğrafçının vücut dilini iyi kullanması ve samimiyetini açığa vuracak davranışlar sergilemesi modeli rahatlatabilir. Özellikle çocuklar makinalara karşı farklı tepkiler verdikleri için onların en doğal halini yansıtmak için bazen tele objektifler ile çekim yapmak gerekebilir.
6.Farklı Mekanları Deneyin
Çektiğimiz insanı kendi bölgesinden çıkarıp alışık olmadığı farklı bir mekana taşımak, şaşırtıcı sonuçları olan fotoğrafların ortaya çıkmasına neden olabilir. Fotoğrafçı kritik anı kollayarak ifadeye yansıyanları fotoğraflamak için tetikte olmalıdır.
7. Farklı Bölgelere Odaklanın
Portre fotoğrafı denince akla ilk gelen, baş ve omuzları içine alan bir alandır. Oysa biraz daha yakın bir çekim örneğin sadece gözlere odaklanarak yapılan bir çekim veya sadece elleri konu edinen bir fotoğrafta bazen çok şeyler anlatır. Bunun için fotoğrafçının modelini çok iyi gözlemlemesi ve farklı odak noktaları yakalayarak normalde görünmeyeni de yansıtması gerekir.
8. Çevreyi Kulllanın
Portresini çekeceğiniz modeliniz kendine özgü bir mekanda yaşıyorsa veya özel bir işle ilgileniyorsa, modelin çevresini de kompozisyona dahil etmek, izleyiciye fotoğraf hakkında daha fazla bilgi aktırır.
9.Seri Çekim
Fotoğrafa konu olan model hareket halinde ise makinamızı seri çekim moduna alarak yapacağımız çekimler daha sonra birlikte sunulabilir bir dizinin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Böylece aslında durağan olan fotoğrafa hareket unsurunuda katmış oluruz.
10.Ekipman Bilgisi
Kullandığınız ekipmana olan hakimiyetiniz, aniden gelişen olaylar karşısında vereceğiniz tepkiler ile birleşerek kritik anda ortaya çıkan portreleri daha iyi fotoğraflamanıza yardımcı olur.